Mrazáky jsou výbornou věcí pro zachování stálé čerstvosti potravin po dlouhou dobu. Zmražení bylo odedávna považováno za nejlepší metodu uchování potravin. Co je zmražené, zůstane stále čerstvé a můžeme to znovu rozmrazit a použít. Bohužel to po příliš dlouhé době v mrazáku také nemusí být pravda. Zmražením se pouze doba čerstvosti a použitelnosti potravin pouze o něco prodlouží. Nic ale nevydrží věčně. Nemůžeme zmrazit maso a myslet si, že jej budeme moci použít zase za rok. I to má své meze.

Mrazáky nám k uskladnění potravin hodně napomáhají.

Máme několik typů mrazáků. Některé jsou kombinované s lednicí, jiné jsou volně stojící a pak jsou tu ty, které mají pouze jediný účel. Takovým příkladem jsou třeba mrazáky na zmrzlinu. Ty mají totiž speciální přihrádky na uchování zmrzliny. Navíc dosahují pouze určitých mínusových teplot, které zaručí dokonalé uchování zmrzliny po delší dobu. Na jiné potraviny se nedoporučují, protože by mohli být přemražené anebo by ta teplota na jejich zmražení nemusela stačit. Dále bychom mohli vyzdvihnout mrazáky na maso. Pokud se budeme bavit o těch řeznických, tak ty jsou většinou o velikosti jedné menší místnosti. Je to z toho důvodu, aby se do nich dalo maso pověsit vcelku ještě před naporcováním. V řeznictvích je to potřeba, protože se maso většinou porcuje až přímo před zákazníkem anebo až přímo před tím, než jdou na pult. Jde tedy o způsob zachování čerstvosti masa těsně před jeho následným prodejem. Mrazáky gastro také mohou mít více podob. Může se jednat o speciální mrazící boxy, mrazící skříně, nebo prostě mrazáky pro řeznictví o velikosti jedné menší nebo větší místnosti. Ještě existuje jeden speciální druh mrazáku a tím je speciálně upravený mrazící vůz nebo kontejner. Tyto se používají hlavně pro přepravu potravin citlivých na vyšší teploty. Všude, kde je tedy potřeba něco zmrazit nám slouží nejrůznější typy mrazáku. Nemusíme tedy čekat na zimu, až se nám o vše postará. Máme zimu přímo tady a teď u nás v kuchyni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *